Transferat în colonia penitenciară de înaltă securitate IK-6 Melekhovo – despre care se spune că poate fi catalogată drept un ”iad al torturii și al umilințelor” -, disidentul rus Alexei Navalnîi reușește, încă, să își transmită experiențele prin intermediul canalului său de Instagram. Este lesne de înțeles că un astfel de demers online nu poate fi realizabil decât cu ajutorul soției sale, Iulia Navalnaia, ea fiind aceea care gestionează toate mesajele lui Navalnîi după discuțiile telefonice cu acesta.
După ce a anunțat că va învăța croitoria în penitenciar, Navalnîi dezvăluie că este deținut într-o zonă izolată, alături de criminali periculoși care au de executat pedepse, în medie, de până la 20 de ani de închisoare.
Este, practic, o ”închisoare într-o închisoare cu regim complet nebun și intolerabil”, spune disidentul rus, cel care este privit care principalul adversar al lui Vladimir Putin, ”Țarul” pe care Navalnîi l-a acuzat în mod direct că ar fi ordonat otrăvirea sa.
”Am un grup mic și izolat (aici se numește «detașament») de prizonieri într-o secțiune complet separată de restul zonei (n.red. – de detenție). O închisoare într-o închisoare cu un regim complet nebun și intolerabil. Voi scrie mai multe despre asta mai târziu. (…) Când am ajuns, m-am gândit imediat: criminali. Și așa s-a dovedit.
Aproape toți (n.red. – sunt) ucigași. Termenele limită sunt uriașe. 9 ani ai mei reprezintă cel mai scurt timp (n.red. – de detenție) aici și sunt ca un preșcolar. Aici 13-15 ani este media. Sunt 19 și 20. Aceștia sunt ucigași cu două crime (n.red. – la activ)”.
Vezi această postare pe Instagram
Alexei Navalnîi mai spune că este mult mai ușor să fii alături de oameni care au studii sau care dețin măcar darul unei conversații minime, cu atât mai mult cu cât astfel nu pot apărea decât ”conflicte mărunte” și mai puțin ”tam-tam”.
”Prioritatea de viață”, în colonia penitenciară de înaltă securitate IK-6 Melekhovo, o reprezintă, însă, speranța fiecăruia că pedeapsa i-ar putea fi scurtată cu 5 ani, iar această posibilă și râvnită eliberare condiționată duce la o dependență totală față de administrația penitenciarului.
Navalnîi mai spune că ar putea să scrie o carte despre fiecare destin cu care s-a încrucișat, până acum, în această colonie penitenciară, fiind vorba despre ”destine rupte din cauza pasiunilor sau, pur și simplu, fiind în locul nepotrivit la momentul nepotrivit”. Dincolo de toate, însă, totul în jurul său i se pare înfricoșător.
”Cu oamenii care pot lega propoziții lungi este mai ușor să stai. Mai puțin tam-tam, conflicte mărunte. Deși, desigur, sunt foarte, foarte dependenți de administrație. Dacă termenul este „cincisprezece”, atunci eliberarea condiționată, care va anula 5 ani, este o prioritate pe viață.
Și bineînțeles – acesta este pur și simplu un bonus pentru mine, îmi place asta – poți scrie o carte despre toată lumea. Fiecare are o dramă, o tragedie cu o victimă, o tragedie personală. Destine rupte din cauza pasiunilor sau pur și simplu fiind în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Toate acestea sunt interesante. Și înfricoșătoare”, recunoaște disidentul rus Alexei Navalnîi.
Citește și: